Valtio päästää liian helpolla: vaalijärjestelmä

Olin vaalilautakunnan 47D puheenjohta EU-vaaleissa. Vaalilautakuntamme osallistui sähköisen äänestysluettelon testaukseen. Järjestelmä on sama kuin ennakkoäänestyksessä käytetty. Järjestelmän avulla vaalivirkailija tarkistaa onko äänestäjällä äänioikeus. Jos äänioikeus on, virkailija kirjaa äänen annetuksi. Järjestelmällä voi myös tarkistaa missä äänestyspaikassa kunkin äänestäjän sopii äänestää. Lisäksi järjestelmä pitää kirjaa äänestäneiden määrästä.

Meidän lautakunnassamme järjestelmä oli koekäytössä, ja sitä käyttivät lautakunnasta riippumattomat henkilöt. Mikäli järjestelmä olisi kaatunut, se ei olisi vaikuttanut äänestykseen mitenkään. Onneksi.

Järjestelmä toimi hyvin: äänestäjät kirjautuivat lähes oikein. Järjestelmän mukaan äänestäjiä oli yhteensä 672. Uurnasta löytyi 673 äänestyslippua. Äänestysluettelon mukaan äänestäneitä oli 673. Sähköinen järjestelmä oli siis lähes yhtä tarkka kuin manuaalinen.

Järjetelmässä oli kuitenkin muutamia kummallisuuksia. Ensinnäkin, järjestelmän käynnistäminen kestää noin 15 minuuttia. Osasyynä tähän oli luonnollisesti Windows, joka nyt vaan on hidas. Windowsin lisäksi käynnistämistä hidastivat ilmeisen epämääräiset ohjeet ja eri tavoin tallessa olevat tunnukset: tarvittiin puhelimessa tekstiviestinä olevia salasanoja, paperilla olevia ja vielä pankkitunnuksia. Järjestelmän käyttäjille oli epäselvää mihin mikäkin salasana oli tarkoitus syöttää. Vasta sitten ja juuri ennen vaalihuoneiston avautumista järjestelmät käynnistyivät. Tietoturvasta en uskaltaisi käynnistyshässäkän jälkeen panna päätäni tai edes palkkaani pantiksi.

Järjestelmän käyttöliittymä on kummallinen. Vaalivirkailijan pitää syöttää äänestäjän henkilötunnus käsin kenttään, jossa kirjainten koko on alle sentti. Sen jälkeen hänen on klikattava hiirellä pienen pientä nappulaa ruudun alareunassa (siis noin 10 senttiä syöttöruutua alempana), minkä jälkeen ruudulle ilmestyvät äänestäjän tiedot noin kahden sentin fontilla. Taas on klikattava hiirellä ja vielä kerran varmuuden vuoksi.

Käyttöliittymä on siis sekä vanhanaikainen (viivakoodintunnistusta ei ole) että käyttökelvoton (fontit ovat niin pieniä, ettei keski-ikäinen virkailija voi käyttää järjestelmää – vaikka ruudusta 80% on tyhjää!).  Lisäksi on merkillistä, miksi ainoaa mahdollista nappulaa pitää klikkailla hiirellä: miksi enter ei riitä.

Miksi valtio päästää toimittajansa näin helpolla? Miksi valtio totuttaa toimittajansa huonoille tavoille: aivan kuin käyttöliittymä- ja käytettävyyssuunnittelu ja -testaus eivät olisi olleet osa tilausta ja toimittaja niin vailla ammattiylpeyttä, että on ne jättänyt tekemättä?

Miten Suomesta voi ikinä tulla virallisten strategioiden mukaisesti johtava IT-maa, jos tämmöistä huonoa suunnittelua ja toteutusta pääsee läpi niinkin tärkeässä asiassa kuin vaaleissa?

Ai niin: järjestelmä ei muuten tiedä reaaliaikaisesti äänestäneiden määrää. Äänestyksen jälkeen kesti noin 5 minuuttia ennen kuin järjestelmä pääsi tilanteen tasalle ja näytti lukua 672. Sitä ennen puuttui muutamia. Mistähän moinen viive?

Edit: mitä ilmeisimmin järjestelmä tukee viikakoodin lukijaa. Jostain syystä lukijat eivät olleet Helsingissä käytössä. Vantaalla olivat.

Yksi ajatus artikkelista “Valtio päästää liian helpolla: vaalijärjestelmä

 1. Elias Aarnio (@EliasAarnio)

  Missä ko. asiat ovat tapahtuneet En ole nähnyt tämänkertaista äänestäjän sähköisen rekisteröinnin järjestelmän käyttöliittymää, mutta olen käyttänyt sitä aiemminkin. Blogauksessa on yksi iso miinus: viivakoodinluku on tuettu. Se on ollut tuettuna koko järjestelmän olemassaolon ajan.

  Toissakertaisten vaalien aikaisia kokemuksia ko. sovelluksesta:

  http://eliaksenblogi.blogspot.fi/2012/10/aanestajan-sahkoisen-rekisteroinnin.html
  http://eliaksenblogi.blogspot.fi/2012/10/oikeusministerio-aanestyspaivana-ei-saa.html

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s